Categorie:
Interior

Type:
Herbestemming van een kloostergebouw

Locatie
Helmond

Jaar
2015

In samenwerking met:
CMT Frerker architecten

Opdrachtgever:
Hogeschool de Kempel

Meet to create

Een interieurontwerp voor de herbestemming het oude Noviciaat Maria Koningin in Helmond tot onderwijsgebouw.

een pand met geschiedenis

Gedurende 30 jaar is het Noviciaat Maria Koningin in Helmond gebruikt als seminarie. Na de sluiting werd het pand verbouwd tot huisvesting voor de pedagogische-opleiding van Hogeschool de Kempel. Door de vele verbouwingen was de gebouwstructuur sterk vertroebeld en een aangrenzende nieuwbouw zorgde ervoor dat het klooster gedeeltelijk overbodig werd.

Interieurontwerp Hogeschool de Kempel

functioneel & sober

In 2014 is (o.l.v. van architectenburo C.M.T Frerker) gestart met de grondige renovatie en en te transformatie van het pand. In het ontwerp is er voor gekozen het gebouw niet volledig in de oorspronkelijke staat terug te brengen, maar juist de ‘littekens’ die door de vele verbouwingen zijn ontstaan, te handhaven, te conserveren en te laten zien.

Hierdoor is de geschiedenis van het gebouw duidelijk zichtbaar gebleven. Het interieurontwerp past qua kleur en sfeer bij de oorspronkelijke functie en is nadrukkelijk niet industrieel, maar eerder sober en rustig.

Structuur & logica

Na de revitalisering is het gebouw weer een logisch geheel met een duidelijke routing en indeling. De entree heeft een open karakter gekregen.

Een nieuwe trap verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar. In het trappenhuis zijn raamkozijnen aangebracht, zodat er interactie mogelijk is tussen de verschillende ruimtes.

 

Meer weten over Atelier Leise of dit project?
Neem contact op via mail@atelierleise.eu
of volg ons op Instagram of LinkedIn,