Meet to Create

Bas Vrehen i.s.m. architektenouro Frerker bv

In samenwerking met architectenburo C.M.T Frerker heeft bas Vrehen het interieurontwerp verzorgd voor de herbestemming het oude Noviciaat Maria Koningin in Helmond tot onderwijsgebouw.

Gedurende 30 jaar is het Noviciaat Maria Koningin in Helmond gebruikt als seminarie. Na de sluiting werd het pand verbouwd tot huisvesting voor de pedagogische-opleiding van Hogeschool de Kempel. Door de vele verbouwingen was de gebouwstructuur sterk vertroebeld en een aangrenzende nieuwbouwzorgde ervoor dat het klooster gedeeltelijk overbodig werd.

In 2014 is (o.l.v. van architectenburo C.M.T Frerker) gestart met de grondige renovatie en en te transformatie van het pand. In het ontwerp is er voor gekozen het gebouw niet volledig in de oorspronkelijke staat terug te brengen, maar juist de ‘littekens’ die door de vele verbouwingen zijn ontstaan, te handhaven, te conserveren en te laten zien.

Hierdoor is de geschiedenis van het gebouw duidelijk zichtbaar gebleven. Het interieurontwerp past qua kleur en sfeer bij de oorspronkelijke functie en is nadrukkelijk niet industrieel, maar eerder sober en rustig.

Locatie: Helmond
Jaar: 2015
Type: Herbestemming van een kloostergebouw
Opdrachtgever: Hogeschool de Kempel
In samenwerking met: CMT Frerker architecten

Een nieuwe trap verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar. In het trappenhuis zijn raamkozijnen aangebracht, zodat er interactie mogelijk is tussen de verschillende ruimtes.

Na de revitalisering is het gebouw weer een logisch geheel met een duidelijke routing en indeling. De entree heeft een open karakter gekregen.