Mariakapel landgoed bolderik

Bas Vrehen i.s.m. architectenbureau Perree

Dit project maakt onderdeel uit van de herinrichting van een landgoed nabij Valkenswaard, waarbij een groot agrarisch gebied werd ontwikkeld tot publiek toegankelijk gebied, dat de verbinding moest vormen tussen twee bestaande natuurgebieden. Een nieuw te bouwen Mariakapel vormde het middelpunt van het domein en het herontwikkelingsplan. 

Het ontwerp voor de kapel (ontwikkeld i.s.m. Architectenbureau Perree) is gebaseerd op de vorm van het gotische kruisgewelf.

De verbinding makend met de context is het Maria-beeld op een voet in het water geplaatst. Het interieur heeft een open structuur en de constructie is aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor vormt de kapel een rustig geheel, waarbij men zich kan afschermen van het buitenwereld.

Locatie: Landgoed Bolderik, regio Valkenswaard
Type: Ontwerp kapel
Status: In uitvoering
In samenwerking met: Architectenbureau Perree

Visualisatie v.d. situatie.

Visualisatie: Het Mariabeeld is op een sokkel in het water geplaatst, als sterke verbinding met de omliggende natuur. Met de constructie aan de buitenkant, wordt het interieurbeeld van de kapel enkel bepaald door het patroon van de transparante gevel, de subtiele schaduwwerking en de verandering van het licht gedurende de dag.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de ligging en plaatsing van de kapel en de route er naartoe. Alles is in verhouding afgestemd voor een optimale beleving.