Categorie:
Architecture, Landscape

Team
Bas Vrehen

Locatie
Landgoed Rustenburg, regio Valkenswaard

Jaar
2018-2021

Type:
Ontwerp kapel

In samenwerking met:
Architectenbureau Perree

Onze Lieve Vrouw
aan het water

Een kapelontwerp dat het traditionele kruisgewelf eert, in een nieuwe, eigentijdse toepassing, als centraal punt van natuurgebied Rustenburg bij Valkenswaard.

modern rustpunt

Dit project maakt onderdeel uit van de herinrichting van een landgoed nabij Valkenswaard, waarbij een groot agrarisch gebied werd ontwikkeld tot publiek toegankelijk gebied, dat de verbinding moest vormen tussen twee bestaande natuurgebieden. Een nieuw te bouwen Mariakapel vormde het middelpunt van het domein en het herontwikkelingsplan.

modern kruisgewelf

Het ontwerp voor de kapel (ontwikkeld i.s.m. Architectenbureau Perree) is gebaseerd op de vorm van het gotische kruisgewelf.

Het interieur heeft een open structuur en de constructie is aan de buitenkant geplaatst. Hierdoor vormt de kapel een rustig geheel, waarbij men zich kan afschermen van het buitenwereld. De gulden snede vormt de basis voor de verhoudingen van de verschillende elementen.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de ligging en plaatsing van de kapel en de route er naartoe. Alles is in verhouding afgestemd voor een optimale beleving.

bloemenzee

Het Mariabeeld is op een sokkel in het water geplaatst, als sterke verbinding met de omliggende natuur.

Met de constructie aan de buitenkant, wordt het interieurbeeld van de kapel enkel bepaald door het patroon van de transparante gevel. De geperforeerde staalplaten met bloemenmotief, vormen een ‘bloemenzee’ rondom Maria die zorgt voor een subtiele schaduwwerking en de verandering van het licht gedurende de dag.

Het diepe blauw, ultramarijn, verwijst naar de kleding waarin Maria al eeuwenlang wordt afgebeeld. De binnenkant bestaat uit

Meer weten over Atelier Leise of dit project?
Neem contact op via mail@atelierleise.eu
of volg ons op Instagram of LinkedIn,