Categorie:
Scenografie

Team
Bas Vrehen

Locatie
Tongeren

Jaar
2010

Type:
Expositie ontwerp

Opdrachtgever:
Galloromeins Museum

Ambiorix, Koning der Eburonen

Een expositie ontwerp dat bezoekers een historische hinderlaag doet herbeleven.

(Gewaardeerd met Fidias Design Award 2010)

Een historische hinderlaag

Deze tentoonstelling ging over de Keltische Eburonen koning Ambiorix, die zijn territorium had in Belgisch – en Nederlands Limburg en vanwege zijn verzet tegen de Romeinen (beschreven in Caesars Commentarii de bello Gallico) geldt als een mythische Belgische held.

In de expositie behandelde de gebeurtenissen waarbij Ambiorix een Romeins legioen in een hinderlaag heeft gelokt en heeft uitgemoord. De uitgebreide geschriften maakten het mogelijk deze hinderlaag tot in detail te laten zien en herbeleven.

een beleving vormgeven

Bij de vormgeving van de expositie is de beleving centraal gesteld. Het gevoel bespied te worden, gevolgd, bedreigd.

Een combinatie van prints van bossen op de wanden, betongazen scheidingswanden en afscheidingen van berkenstammetjes zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je door een bos loopt. Dat er achter elke schaduw, achter elke stam, iets of iemand tevoorschijn kan komen. Een constante spanning en onheilspellendheid.

licht & schaduw

De toegepaste materialen, en het zorgvuldig uitgedachte lichtplan, zorgen voor een spannend spel van licht en schaduw. De bezoeker duikt echt een andere wereld in. De vormgeving staat volledig in dienst van het verhaal.

Meer weten over Atelier Leise of dit project?
Neem contact op via mail@atelierleise.eu
of volg ons op Instagram of LinkedIn,