Dorpsplein Wittem

Bas Vrehen & Jeroen de Waal / in uitvoering

In opdracht van de gemeente Gulpen-Wittem en in samenspraak met het kernoverleg, hebben Jeroen de Waal en Bas Vrehen een schetsontwerp gemaakt voor het nieuw dorpsplein van Partij. Het plein wordt gerealiseerd aan de Oude Heirbaan, voor het gemeenschapshuis A ge Wienhoes.

In het plan is rekening gehouden met de uiteenlopende wensen en behoeften van de verschillende bewonersgroepen. Het plein kan door het jaar heen (gedeeltelijk) als parkeerplaats fungeren, maar biedt met een groene ‘rondgang’ ook een aangename verblijfsplek en een aantrekkelijker entree richting het gemeenschapshuis.

Het ontwerp van het plein is afgestemd op het huisvesten van de jaarlijkse kermis. En in het ontwerp wordt de verbinding gelegd met het aangrenzende water en de tegenovergelegen dorpsboomgaard.

In het voorjaar van 2020 is gestart met de werkzaamheden.

Locatie: Partij, gemeente Gulpen-Wittem
Jaar: 2019-2020
Type: Publieke ruimte, Schetsontwerp
In opdracht van: Gemeente Gulpen-Wittem.

Sfeerimpressie groene ‘rondgang’ en aanlooproute richting gemeensschapshuis.

Een begroeide pergola maakt de façade van het gemeenschapshuis tot één geheel en zorgt voor een sfeervolle verblijfsplek rondom de entree.

Overzicht – plattegrond: de rondgang krijgt een andere bestrating dan het plein. De bestrating van het plein wordt doorgetrokken richting stoep, straat en water om de verbinding met de oever en de nabijgelegen dorpsboomgaard te maken. Bomen en groen zorgen voor sfeer en aankleding.

Tussenstand: In het voorjaar van 2020 is gestart met de werkzaamheden. Het plein wordt in grote mate (op enkele bezuinigingen na) gerealiseerd conform schetsontwerp. Inmiddels is de basis gelegd en is het wachten op de beplanting, die in het najaar van 2020 wordt verwacht.