Als een fossiel in een mergelblok

Op uitnodiging van wijndomein Holset heeft Atelier LEISE een conceptontwerp ontwikkeld voor het hotel dat in de monumentale vakwerkboerderij in Holset wordt gerealiseerd.

Categorie:
Interior, Graphic design

Team
Jeroen de Waal, Bas Vrehen, Roos Verhooren

Locatie
Holset, Lemiers

Jaar
2020

Opdrachtgever:
Domein Holset

Type:
Schetsontwerp hotelinterieur

TOTAALCONCEPT

Domein Holset is een BruisendWijnHuis & Logement in Zuid Limburg. Ze hebben wijngaarden, maken mooie mousserende wijnen, organiseren proeverijen en rondleidingen en hebben een B&B op het domein. Daarnaast zijn ze bezig met de toevoeging van een hotel met restaurant in een nabijgelegen monumentale vakwerkboerderij.

Vanuit de basisgedachte van Atelier LEISE hebben we een totaalconcept ontwikkeld dat niet alleen op het niveau van het interieur oplossingen biedt maar juist integraal kijkt de context van de plek, de identiteit van het wijndomein, een bijzondere inrichting, kunst en een grafische integratie.

ÉÉN VERHAAL MET EEN SAMENHANGENDE IDENTITEIT

Domein Holset breidt uit. Naast de wijngaarden en reeds aanwezige accommodaties, komt er nu een nieuwe locatie bij. Routing, herkenbaarheid en overkoepelende identiteit wordt hiermee belangrijker. Elke plek heeft zijn eigen karakter, maar maakt ook onderdeel uit van een groter geheel. In beeld en tekst. (Kan in terminologie bijv. ingehaakt worden op ‘De Prins’, ‘De Dame’en ‘De Bruut’; verhalend en in associatie variërend van boerderij tot château)

Eén verhaal. Dat uiteindelijk houvast kan bieden voor alle uitingen, van interieur en grafisch ontwerp tot bewegwijzering en restaurantconcept.

SPANNING EN VERBINDING OP DE VIERKANTE METER

In dit conceptontwerp hebben we de mogelijkheid onderzocht om de spanning en verbinding tussen badkamer en  slaapkamer te versterken en de indeling van de kamers te optimaliseren.

Functioneel ruimtegebruik en sterke zichtlijnen stonden centraal. Een semitransparante scheidingswand, zorgt voor ruimtelijkheid en extra doorlaat van licht en zicht. De sfeervolle kamers van de vakwerkboerderij vormen de basis (het mergel). Het interieur voegt iets extra’s, bijzonders en onalledaags toe (het fossiel).

MEEDENKEN TOT IN DETAIL

Gezien de geringe mogelijkheden om binnen de constructie leidingen weg te werken, is slimme positionering en afstemming tussen de verschillende verdiepingen essentieel. Verplaatsing van de badkamers levert – naast een sterk ruimtelijk effect- ook praktische voordelen op in de leidingdoorvoer en een mogelijke besparing in de bouwkosten.

TERROIR

De grond waaruit de wijnranken groeien voor de bruisende wijn vormt de basis voor drie mogelijke kleurenschema’s.
De basis is altijd een kleurpallet van rustige, zachte en natuurlijke tinten. Met verschillende weloverwogen en functionele oppervlaktebewerkingen, creëren we extravagante accenten die, samen met de kunst, voor extra glans zorgen.

Hieruit kun je kiezen, maar het biedt ook de mogelijkheid om binnen één herkenbare familie een eigen identiteit op te bouwen voor bijvoorbeeld de lodges of het bakhuis en later wellicht ook voor andere onderdelen binnen het domein.

PRIMITIEVE PATRONEN VOL KARAKTER

In het ontwerpproces kan een ‘toolbox’ van elementen ontstaan, geïnspireerd op het domein, die samen een  overkoepelende identiteit vormen. Er ontstaat interactie tussen de verschillende onderdelen van het domein en de bijzondere kracht en charme van het domein wordt in alle uitingen gevierd.

KEEP ON PLAYING

Ondanks dat wij met dit conceptontwerp in de besloten aanbesteding op de tweede plaats geëindigd zijn, zijn we toch trots op het resultaat.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? neem dan contact met ons op!

Meer weten over Atelier Leise of dit project?
Neem contact op via mail@atelierleise.eu
of volg ons op Instagram of LinkedIn,